Yönetmelik Değişikliği Hakkında

Milli Eğitim Bakanlığı’nın Resmi yazısı

DAĞITIM YERLERİNE

İlgi : 05.08.2023 tarihli ve 32270 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik.

Bilindiği üzere ilgi’de kayıtlı Yönetmelik ile Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinde değişiklik yapılmıştır. Söz konusu değişikliklerle birlikte binaların sağlam ve dayanıklılığına ilişkin düzenlenecek teknik raporlara ilişkin açıklamalara aşağıda yer verilmiştir:

  1. Özel öğretim kurslarında uygulanan bilim grupları fen bilimleri bilim grubu ve sosyal bilimler bilim grubu şeklinde değiştirilmiştir. Fen bilimleri bilim grubu Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Fizik, Kimya ve Biyoloji bilim grubu alanlarında lise 1,2,3 ve 4’üncü sınıf ile mezunlar sınıfı düzeyinde; sosyal bilimler bilim grubu Türk Dili ve Edebiyatı, Matematik, Tarih, Coğrafya, Felsefe Grubu, Din Ahlak ve Kültür Grubu/Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bilim grubu alanlarında lise 1,2,3 ve 4’üncü sınıf ile mezunlar sınıfı düzeyinde uygulanacaktır. Özel öğretim kursları uygulamak istediği bilim gruplarındaki bilim grubu alanlarından birini, birkaçını veya tamamını uygulayabilecek ancak birden fazla bilim grubunda faaliyet gösteremeyeceklerdir.
  2. Özel öğretim kurslarında sınıf kontenjanları 16’dan 18’e çıkarılmış olup bu kurslarda Pazar günleri de eğitim yapılabilecektir.
  3. Özel Öğretim Kurumlan Genel Müdürlüğü internet sitesinde yayımlanan bilim grubu alanlarına ait öğretim programları Bakanlığımızca yeniden onaylanmasına gerek bulunmaksızın özel öğretim kurslarında uygulanabilecektir.
  4. Özel öğretim kurslarının 2023 yılında program değişiklik başvurusunda bulunmaları hâlinde Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin beşinci fıkrasının (b) bendinde yer alan başvuru süre şartı aranmayacaktır.
  5. Özel motorlu taşıt sürücüleri kursları ile özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinin kurucu veya kurucu temsilcilerinde aranan mezuniyet şartı kaldırılmıştır.
  6. Özel milletlerarası okulların Tâlim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanmış Türk programlarının farklı dillerde okutulabilmesine imkân tanınmıştır.
  7. Genel hayatı etkileyen salgın hastalık, doğal afet, elverişsiz hava koşulları gibi durumlarda eğitim, öğretim, yönetim ve işleyişe ilişkin hususlarda Bakanlıkça ayrıca düzenleme yapılabileceği hükmü getirilmiştir.
  8. Aynı kurucu tarafından aynı binada farklı tür ve seviyede açılacak okulların 500 m2 büyüklükte bahçe şartını sağlamaması hâlinde; her bir öğrenci için en az 2 m2 alan ve her bir okul için ayrı ayrı en az 350 m2 bahçe ile her bir okul için bina içinde (Çatı katı/teras/teneffüshane hariç) bir bütün hâlinde en az 150 m2 büyüklüğünde bir alanın sağlanması koşuluyla açılabileceğine yönelik düzenleme yapılmıştır.
  9. Bina tapusu, yapı kullanım izin belgesi, sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin düzenlenen teknik raporu olan ve diğer şartları taşıyan binaların ayrı veya ardışık katlarında okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul, ortaokul ve ortaöğretim kurumlarının açılmasına imkân verilmiştir.
  10. Bina tapusu, yapı kullanım izin belgesi, sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin düzenlenen teknik raporu olan ve diğer şartları taşıyan binaların her katında veya ardışık katlarında bütün okul türlerinin açılması mümkün olmayan diğer binalarda ise okul öncesi eğitim kurumu, ilkokul ve ortaokul veya ortaokul ve ortaöğretim kurumu ya da birden fazla ortaöğretim kurumunun açılmasına imkân verilmiştir.
  11. Özel ilkokulların üçüncü sınıflarında da şube rehber öğretmeni görevlendirilmesi şartıyla derslere ilgili alan öğretmenlerinin girmesine imkân verilmiştir.
  12. Bakanlık onayı ile resmî okullardan farklı kurum yönetmeliği uygulayan özel okulların, iki yıl içinde yönetmeliklerini güncelleyerek Bakanlığın onayına yeniden sunmaları gerekmektedir. Ayrıca bu okullar kurum yönetmeliklerini, onay tarihinden itibaren her sekiz yılda bir güncelleyerek Bakanlığın onayına sunacaktır.
  13. Özel okulların öğrenci kayıt ve nakil işlemlerinde, genellik ve eşitlik ilkesine aykırılık oluşturmamak amacıyla zekâ testi gibi uygulamalara yer verilmeyecektir.
  14. Özel okulların ara sınıflarının öğrenim ücretlerine yapılacak artış oranında; çocukları özel okula devam eden ya da ilk defa kayıt olacak veliler bakımından sonraki eğitim öğretim yıllarının öğrenim ücretlerine yönelik belirsizliğin oluşmaması için üst sınır düzenlemesi yapılmıştır. 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununun 13’üncü maddesinde yer alan “Öğrenim ücreti ve diğer ücretler, kurumlarca her yıl tespit edilerek ocak ayından itibaren en geç mayıs ayında ilân edilir.” hükmü kapsamında yeni düzenleme 2024-2025 eğitim öğretim yılı için uygulanacaktır.
  15. Özel öğretim kurumu olarak faaliyette bulunulan binanın depreme karşı sağlam ye dayanıklı olmadığının sonradan tespit edilmesi hâlinde özel öğretim kurumlan, Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinin Geçici 21’inci maddesinde şartları belirtilen başka bir binada geçici olarak en çok bir yıl faaliyetine devam edebilecektir. Mazereti uygun görülenlere valiliklerce/Bakanlıkça ayrıca bir yıl daha izin verilebilecektir. Bu uygulama 31/12/2028 tarihine kadar devam edecektir.
  16. Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinde, atıfta bulunulan diğer yönetmeliklerde yapılan değişikliklere istinaden ilgili maddelerde güncellemeler yapılmıştır.
  17. Yönetmelikle ilgili yukarıda yer alan açıklamaların yanı sıra binaların depreme karşı sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin düzenlenecek teknik raporlarda aşağıda belirtilen hususlar dikkate alınacaktır:
  18. 18/03/2018 tarihli ve 30364 Mükerrer sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği hükümlerine uygun olarak özel öğretim kurumu veya ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerine barınma hizmeti veren kurum olarak inşa edilmiş olan ve yapı inşaat ruhsatı bulunup yapı kullanım izin belgesinde bu durum belirtilmiş olan binalardan sağlam ve dayanıklı olduğuna ilişkin belge istenmeyecektir.
  19. Diğer binaların mezkûr Yönetmeliğin Deprem Etkisi Altında Binaların Tasarımı İçin Esaslar başlıklı ekinin 15 ve 16’ncı bölümlerinde yer alan teknik şartlara göre özel öğretim kurumu veya ortaokul ve ortaöğretim öğrencilerine barınma hizmeti veren kurum olarak faaliyet gösterebileceğinin Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumlan Yönetmeliğinin 5’inci maddesinin ikinci fıkrasının (k) bendine göre hazırlanacak raporla belgelendirilmesi gerekmektedir. Hazırlanacak bu raporda daha önce yapılan analiz sonuçları kullanılabilecektir. Bu sonuçların kullanılıp kullanılamayacağına yönelik karar ilin deprem haritasındaki durumu, binanın yapıldığı malzeme ve hangi yıldaki deprem yönetmeliğine göre yapıldığı, yapı kullanma izin belgesi olup olmadığı, yıllar içerisindeki yıpranma durumu ya da binada sonradan değişiklik yapılıp yapılmadığı gibi hususlar dikkate alınarak Valilikçe verilecektir. Bakanlığımızca kurum açma izni ile iş yeri açma ve çalışma ruhsatı düzenlenen kurumlara ait analiz değerlerinde yer alan verilere göre binanın özel öğretim kurumu olarak kullanılmasının uygun olduğu teknik raporda belirtilecek olup teknik rapor ekleri Bakanlığımıza gönderilmeyecektir.
  20. Aynı bina için daha önce alınmış olan binanın depreme karşı sağlam ve dayanıklı olduğunu gösteren analiz sonuçlarının Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinin Deprem Etkisi Altında Binaların Tasarımı İçin Esaslar başlıklı ekinin 15 ve 16’ncı bölümlerinde yer alan teknik şartlara uygun olması hâlinde aynı binada faaliyet gösteren/gösterecek diğer özel öğretim kurumlan tarafından da kullanılabilecektir.
  21. ç. Durumu yukarıda yer alan açıklamalara uygun olmadığı tespit edilen özel öğretim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinin 16’ncı maddesinin birinci fıkrası veya Geçici 21’inci maddesinde; barınma hizmeti veren kurumlanın Ortaokul ve Ortaöğretim Kurumları Özel Barınma Hizmetleri Yönetmeliğinin 13’üncü maddesinin birinci fıkrasında yer alan hükümlere göre naklinin yapılması gerekmektedir.
  22. Bilgilerini ve gereğini rica ederim.

Sevgili dostlar bizler bu yönetmelik değişikliğini analiz ettik ve sitemizde bir mütalaa yayınladık. Bizim yayınladığımız mütaalanın ardından bakanlığımızın bir resmi yazı ile değişikliklere açıklık getirmesi bizim de tahmin ettiğimiz gibi yanlış uygulamaların önüne geçecektir.

Yorum yapın